Profesorul decedat care ține lecții online: decizia bizară luată de o universitate
Aaron Ansuini, student la Universitatea Concordia din Montreal, Canada a făcut o descoperire șocantă: a aflat că profesorul său de istorie a artei nu mai era în viață. Și el preda în continuare la școala online.
„Tocmai am aflat că profesorul pentru acest curs online pe care îl urmez a murit în 2019 și, din punct de vedere tehnic, încă mai predă cursuri, deoarece este literalmente profesorul meu pentru acest curs și învăț din prelegerile înregistrate înainte de trecerea lui în neființă!”, a scris Ansuini într-un tweet.
Studentul spune că citește cursuri scrise de oameni care nu mai sunt printre noi, doar că acest curs este înregistrat și practic, profesorul decedat încă “predă” acest curs. Aaron spune că a aflat că profesorul a decedat pentru că i-a trimis un mail ca să-i pună o întrebare legată de curs și a primit ca răspuns memorialul lui.
Universitatea Concordia a confirmat că profesorul François-Marc Gagnon, lector în departamentul de istoria artei al universității, a trecut în neființă într-adevăr în 2019, înainte de pandemia COVID-19.
Cu toate acestea, prelegerile sale sunt în catalogul de cursuri online al Universității Concordia și sunt utilizate pentru un curs online. Clasa este condusă din punct de vedere tehnic de un profesor diferit și de doi asistenți didactici, înregistrările lui Gagnon fiind utilizate ca „instrument didactic”, potrivit Slate.
Înregistrările muzicienilor sunt lansate frecvent după moartea lor. Dar fenomenul este mai puțin frecvent în învățământ. Incidentul pune, de asemenea, în lumină dificultățile de învățare online în timpul COVID – un fenomen care răstoarnă tot felul de norme sociale.
Nemurirea digitală va fi subiect de interes în următoarele decenii
Acest caz amintește și de un demers făcut de Microsoft prin care vrea să te facă nemuritor digital. Microsoft a primit un brevet pentru tehnologii care ar permite companiei să folosească amprenta online a oamenilor (sau chiar a oamenilor fictivi), căutând lucruri precum „imagini, date vocale, postări pe rețelele sociale și mesaje electronice”, apoi să creeze un chatbot din acesta.
Există, de asemenea, dispoziții pentru ca oamenii să poată antrena un bot făcut din ei înșiși. Evident, e mult spus “înviere”, ci mai degrabă o rememorare a lor prin intermediul unui chatbot prin intermediul algortimilor de inteligență artificială.